Cockerillhof

verbouwing van een historische directeurswoning en nieuwbouw van 3 passiefwoningen

Projectdata

Opdrachtgever: 
AG Vespa
Plaats: 
Hoboken
Ontwerp: 
2010
Status: 
gerealiseerd
Samenwerking: 
denc!-studio (technieken)
Budget: 
€ 1 500 000
Download PDF (462.46 KB)

Van één huis in zijn tuin tot twee huizen aan het buurtpark 

Het Cockerillhof, de directeurswoning van Cockerillyards en z’n parktuin, bepaalt sinds begin vorige eeuw de hoek van de Kapelstraat en de Jozef Leemanslaan. In tussentijd gebeurden verschillende toevoegingen en aanpassingen waardoor de leesbaarheid van het perceel verdween. De woning die oorspronkelijk omgeven werd door z’n tuin, staat nu een beetje los in de publieke ruimte, met wat nog rest van de tuin als buurtpark, en aan de voorzijde een rommelige schikking van trottoir en tijdelijke gebouwen. 

Door de introductie van een nieuw element, een tweede ‘huis’, corrigeren we deze situatie. De nieuwbouw positioneert zich in de noordoostelijke hoek van het perceel. Een tuinmuur zorgt in samenspraak met de bestaande directeurswoning voor een duidelijke rand aan het park. Door een grote schuifpoort in de tuinmuur wordt de relatie tussen de koer en het park geregeld. Een zelfde beweging herstelt aan de straatzijde de oorspronkelijke voortuin. 

In de nieuwbouw huizen 3 zuid georiënteerde, grondgebonden passiefwoningen. In de directeurswoning worden 2 appartementen ondergebracht boven een gemeenschappelijk atelier.